CERRAHİ GUIDE (KILAVUZ – ŞABLON) TASARIMI ve ÜRETİMİ

Diş cerrahisinde ”guide” ya da ”cerrahi kılavuz veya şablon” olarak bilinen dental parçanın tasarım ve üretimini %99.63 hassasiyet ile gerçekleştirmekteyiz. Guide’ın görevi hekim’in implantı kemik üstünde doğru yere doğru açıyla konumlandırmasını sağlar.

Guide (kılavuz-şablon) kullanılmasının avantajları,

  • Klasik yöntem ile yapılan implant uygulamasında diş etinin kesilmesi sonrası implant kemik üstüne yerleştirilir ve diş etinin dikilmesi sonrası süreç tamamlanır. Guide kullanımında ise diş eti kesilmediğinden dikişe ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu nedenle iyileşme aşaması son derece rahat ve konforlu geçer.
  • Guide kullanıldığında diş eti kesilmediği için dikiş atılmaz, yumuşak dokuya zarar verilmez bu nedenle travma minumum seviyede olur.
  • Operasyon da Guide (şablon) kullanıldığı için Diş Hekimi tarafından planlanan implant uygun pozisyonda tek sefer de doğru pozisyon ve açı da rahatlıkla uygulanabilir.

Detaylar için bizimle temasa geçiniz.

CERRAHİ GUIDE TASARIM VE ÜRETİM SÜRECİ

Cerrahi Guide İşleyiş

STEP 1

3 BOYUTLU TARAMA, Diş hekimi tarafından aşağıdaki taramalar yapılarak gönderilir.

  • Diş/Çene Tomografisi Çekilir (DICOM)
  • Ağızdan ölçü alınır ve Ölçünün dijital taraması yapılarak STL data elde edilir.
Cerrahi Guide İşleyiş

STEP 2

DICOM VE STL, dataları dental tasarım ekibi tarafından özel software yardımı ile birleştirilir ve gerekli hizalama işlemi tamamlanır.

Cerrahi Guide İşleyiş

STEP 3

POZİSYONLAMA, optimal implant pozisyonu belirlenir ve hekim ile paylaşılır, onay sonrası

Cerrahi Guide İşleyiş

STEP 4

TASARIM, Guide ın ağız içinde uygun bir şekilde referanslanması ve sabitlenmesi implant’in doğru pozisyonda uygulanması açısından kritiktir, ayrıca hekimin operasyon esnasında ağız içinde rahat bir şekilde çalışabilmesi için ergonomik açıdan optimum şekilde tasarlanması gerekir. Tüm bu kritiklikler, uzman tasarım ekibimiz tarafından tasarım esnasında kontrol edilerek kusursuz ve fonksiyonel parça tasarımı ortaya çıkmaktadır.

Cerrahi Guide İşleyiş

STEP 5

İMALAT, 3 boyutlu yazıcı ile Guide (Kılavuz-Şablon) İmalatı Tamamlanır ve parça operasyona uygun hale getirilir.

Cerrahi Guide İle İmplant Uygulaması

Diş hekimliğinde kullanılan cihazlarda son yıllar içerisinde yaşanan yazılımsal ve teknolojik gelişmeler, klasik tedavi yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesine ve güncellenmesine neden oldu. İmplant tedavisi de teknolojik gelişmeler ışığında kendisini yenileyen alanlardan bir tanesi. Halk arasında dikişsiz implant ya da robotik implant olarak da adlandırılan Guide yani rehber implant da bu teknolojik yeniliklerden biridir. Gelin Cerrahi Guide tekniğini gelin daha yakından inceleyelim.

Diş hekimliğinde faydalandığımız yazılımlar ve görüntüleme teknikleri günümüzde bir hayli gelişmiş ve 3 boyutlu çalışmamıza olanak sağlayan seviyeye gelmiş durumda. 3 boyut teknolojisi implantın doğru konumlanması ve uygulanmasında biz diş hekimlerine büyük kolaylık sağlıyor. Diş hekiminin bilgisi ve tecrübesi teknolojik olanaklarla desteklendiğinde ortaya çıkan sonuçlar inanılmaz.

Hastadan alınan 3 boyutlu tomografi görüntüsü sayesinde kişinin ağız ve diş yapısına dair bütün detaylara hakim olarak planlama yapma şansımız oluyor.

Cerrahi Guide (Rehber İmplant) Nedir?

Bu teknik, implant uygulanacak bölge için rehber oluşturulması şeklinde tanımlanabilir. Hastadan aldığımız ağız içi modeli gözetilerek hazırladığımız rehberde, implantın uygulanacağı bölgeye implant yerleştirilebilmesi için öncelikle bir yuva açılır. Bu yuva diş hekiminizin implantın kemik üzerindeki en doğru yere, en doğru açıyla yerleştirmesini sağlar.

Dikişsiz İmplant

Klasik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen implant uygulamasında önce diş eti kesilir, ardından implant kemik üzerine yerleştirilir. Daha sonra kesilen diş etinin dikilmesiyle birlikte süreç tamamlanmış olur. Cerrahi Guide kullanılması durumundaysa diş eti kesilmeyeceği için, dikiş de gerekmeyecektir. Bu yüzden Cerrahi Guide’in halk arasında yaygın kullanılan isimlerinden biri dikişsiz implanttır.

Dikişsiz İmplant (Cerrahi Guide) Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Cerrahi Guide yöntemi ile gerçekleştirilecek implant uygulaması için ilk olarak hastanın tomografisi çekilir. Diş Hekimi tomografi sayesinde genel bir analiz ve değerlendirme yapar. Eğer hasta implant uygulaması için hazırsa hastanın ağız içinin ölçüsü alınır. 3 boyutlu cihazlardan faydalanılarak cerrahi guide hazırlanır. Bu evreden sonra hastanın implant uygulamasına hazırlanması gerekir. Rehber, hastanın ağzına yerleştirilir ve implantın yeri, açısı saptanır. Rehberde açılan yuvalar aracılığı ile implant, çene kemiğine yerleştirilmiş olur.

3 Boyutlu Tomografi ve 3 Boyutlu Tarama İle İmplant Planlaması

3D dental tomografi, kişinin çene yapısı ile ilgili bütün detayları net biçimde görmemizi sağlar. Ardından hastadan alınan ölçüler, ilerleyen aşamalarda kullanılmak üzere dijital sisteme aktarılır. Kemiklerin ve yumuşak dokuların durumu da dijital sisteme aktarılır ve yazılımlar aracılığı ile sert ve yumuşak dokular bir araya getirilir.

Söz konusu veriler diş hekimleri için implantın hem yerini hem de açısını doğru planlama şansı verir. İleri cerrahi gerektiren vakalar haricinde bütün hastalar için Cerrahi Guide tekniği uygulanabilmektedir.

Cerrahi Guide Tekniğinin Avantajları

Yumuşak doku üzerinde bir travmaya neden olmaz, dikişsiz bir metot olduğu için iyileşme süreci hızlıdır. Klasik implant uygulamalarına kıyasla çok daha konforlu ve çabuk bir yöntemdir. Diş eti üzerinde kesi işlemi uygulanmayacağı için diş etlerinde hasar minimum seviyededir. Dışarıdan bakıldığında göze çarpacak herhangi bir morarma ya da şişlik yaşanmaz. Uygulamanın ardından kişinin günlük rutinlerine kolayca devam edebilmeleri de bu tedavinin avantajları arasındadır. Hasta, işlemden 1-2 saat sonra yemek yiyebilir ve sosyal hayatına rahatlıkla devam edebilir.